Omvormers zijn het hart van elke PV-installatie.

Omvormers zetten zonnestroom om naar netstroom. SolarCentric levert hoogwaardige residentiële en projectomvormers van Solis, GoodWe, SolarEdge , AP Systems, Enphase en Growatt . Voordat wij omvormers in het assortiment opnemen, beoordelen we ze op productkwaliteit, monitoringsmogelijkheden en garanties. We leveren al onze omvormers met uitgebreide installatie-instructies.

Vermogen en overdimensioneren

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De totale capaciteit van de zonnepanelen bepaal je aan de hand van het aantal zonnepanelen en het vermogen van ieder zonnepaneel (Wp). Vermenigvuldig het aantal Wp met het aantal zonnepanelen dan heb je de totale gelijkstoom vermogen van een systeem. Aangezien je een omvormer vaak tot 30% mag over dimensioneren, kun je ook een kleinere omvormer nemen. De omvormer zal hierdoor sneller aangaan in de ochtend en later uitgaan in de avond. Hierdoor behaalt u wat betreft  zonne-energie een hogere opbrengst. Zo kunt u bijvoorbeeld op een installatie met 3.400 Wp een omvormer van 3.000 Watt aansluiten. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn, dan kunt u naar wens ervoor kiezen om een kleinere omvormer aan te schaffen.

Schaduw

Schaduw (door bomen, schoorsteen, ventilatiekolom of andere objecten) is schadelijk voor de opbrengst van uw systeem. Indien er in uw systeem één paneel last heeft van schaduw, zal dat negatieve gevolgen hebben op de opbrengst van uw gehele systeem.

U kunt twee dingen doen tegen opbrengstverlies als gevolg van schaduw:

1- Maak een separate string van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Daarvoor moet u wel kiezen voor een omvormer met meerdere trackers (MPPs). Een tracker optimaliseert namelijk het vermogen van een string. Bij de eigenschappen van omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Let wel: per string dient u vaak wel minimaal 5 zonnepanelen aan te sluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen om überhaupt zijn werk te kunnen doen;

2- Door te kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Deze worden achter elk zonnepaneel geplaatst en elk zonnepaneel wordt dan individueel geoptimaliseerd. De power optimizers worden op een speciale omvormer aangesloten.

FABRIKANTEN OMVORMERS

We kunnen begrijpen dat dit erg veel informatie is, gelukkig kunnen wij u hier snel mee verder helpen! 

Druk op de onderstaande knop om contact op te nemen met een van onze specialisten!

Vraag nu vrijblijvend en kosteloos een offerte aan. Wij gaan dan voor u aan de slag.

MPP trackers

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracker. Een MPP-tracker is een functionaliteit van de omvormer die voortdurend zoekt naar de combinatie stroom en spanning waarbij het hoogste rendement wordt behaald. Het is belangrijk om te weten dat een omvormer altijd één of meerdere MPP trackers heeft. Bij een zadel-dak gericht met een Oost-West dakoriëntatie is het belangrijk dat de omvormer minimaal 2 MPPTs heeft; voor ieder dakdeel wordt dan 1 MPPT benut.

Garantie

De meeste omvormers geven een garantie van minimaal 5 jaar. Wel zien we steeds vaker omvormers met een garantieperiode van 10 jaar. Vaak kunt u de garantie van een omvormer tot 20 jaar uitbreiden. De kans dat een omvormer tussen de 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Daarom kan het verstandig zijn om extra garantieperiode bij te kopen.

Ingangsspanning

Een omvormer heeft een bepaalde maximale ingangsspanning. Hiervoor moet gekeken worden naar de open-klem spanning van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen en weersinvloeden. Bij een lagere temperatuur is de open-klem spanning nog lager en ook in die situatie moet de omvormer aan kunnen gaan. Vaak wordt 15% additionele spanning hiervoor mee gerekend. Voorbeeld: u heeft 14 zonnepanelen, de openklemspanning (Voc) van ieder zonnepaneel is 41V. De totale DC-spanning openklem is dan 14 x 41 = 574V. Aangezien dit tot 15% hoger kan worden bij lagere temperaturen dan moet je voor de maximale ingangsspanning bij de omvormer rekening houden met een spanning van 574 * 1,15 = 660V. De maximale ingangsspanning van de omvormer vind je terug in de datasheets van de specifieke omvormer.

Omvormer met of zonder transformator

Omvormers worden zowel mét transformator als zonder transformator aangeboden. De transformatorloze omvormers hebben over het algemeen een hoger rendement, ofwel minder verlies. Ze worden vaak aangeduid met de type TL, Transformatorloos. Sommige zonnepanelen mogen alleen op een omvormer mét trafo aangesloten worden, anders treedt versnelde degeneratie op. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers transformatorloze omvormers.

Aansluiten op groep in de meterkast

De hoofdaansluiting van uw woning is ook relevant voor de keuze van uw omvormer. Uw netbeheerder zorgt in Nederland voor de aansluiting, en die kan gezekerd zijn met 1x 25A, 1x 35A of 1x 40A. Van deze zekeringswaarden heb je daarnaast ook nog de 3-fase variant. 

Een zonnepaneel is ook een groep dat in uw meterkast wordt aangesloten. Stel dat u een 35A hoofdaansluiting heeft, dan mag op een groep maximaal 20A (35/1,6) aangesloten worden. Dit betekent dat u qua vermogen maximaal 20A * 230V = 4.600 Watt AC-zijdig mag aansluiten. Bij 3-fase is dit uiteraard drie keer zo groot, omdat er dan 3 fases lopen.

Geluid omvormer

Omvormers zijn niet geruisloos en dit hangt af van de koeling. Bij zowel omvormers met ventilatoren als omvormers met convectiekoeling hoor je af en toe een geluid. In de datasheets van de omvormer kunt u aflezen hoeveel geluid in decibel er maximaal wordt geproduceerd.

Plaats van de omvormer en warmte afvoer

Koeling en warmteafvoer is bepalend voor de plaats van de omvormer. Omvormers produceren namelijk een bepaalde hoeveelheid warmte. Als de zon volop schijnt dan kan een omvormer gemakkelijk 5% aan rendement verliezen door de productie van warmte. Bovendien wordt de levensduur verkort indien de omvormer onvoldoende zijn warmte kwijt kan.

Kies uw leverancier hieronder

De Volgende Stap

Heeft u een omvormer kunnen kiezen?

We snappen dat dit erg veel informatie is, als je een keuze hebt kunnen maken. dan nodig wij uw uit om op de linkse knop te drukken om naar de montage systemen gaan. Wilt u toch meteen met een van onze experts spreken? Dan druk om de rechtste knop 

Growatt

Met een omvormer van Growatt ben je verzekerd van een betrouwbare en efficiënte oplossing voor je energie-installatie.

Growatt biedt oplossingen voor zowel residentiële en commerciële installaties. De inzet op het gebeid van R&D maakt Growatt een leider in innovatie en kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare producten zoals hun Online Smart Service (OSS) waarmee problemen op afstand kunnen worden uitgelezen en opgelost.

Solis

Solis is opgericht in 2005 en is het enige geregistreerde bedrijf met een primaire focus op stringomvormers.

Het bedrijf investeert al haar tijd in het ontwikkelen, produceren en verbeteren van omvormers. Solis is door deze focus goed in staat om vragen en/of problemen die gebruikers hebben snel te beantwoorden. Inmiddels heeft Solis meer dan 10GW aan geïnstalleerd vermogen over de hele wereld. Hiermee hebben ze in 2018 de top 2 in wereldwijd marktaandeel bereikt. Bloomberg heeft Solis in 2019 uitgeroepen tot top 3 meest bankable Aziatische omvormerproducent. Ook zijn ze benoemd tot TOP BRAND PV door EuPD Research. kunnen worden uitgelezen en opgelost.

Enphase

Het Amerikaanse bedrijf Enphase is wereldmarktleider in micro-omvormers. Ten opzichte van reguliere stringomvormers hebben micro-omvormers als voordeel dat ze hogere opbrengst bij schaduw opleveren. De micro-omvormers van Enphase hebben miljoenen testuren ondergaan en een zeer lage failure rate van 0,051%. Micro’s zijn een uitkomst voor daken met schaduw en maken een PV-systeem veilig door de lage DC-spanning. Solarclarity levert de twee nieuwste modellen: de IQ7A en IQ7PLUS, beide met 25 jaar garantie.

GoodWe

Goodwe is een toonaangevende strategisch denkende onderneming die zich richt op onderzoek en productie van PV-omvormers en oplossingen voor energieopslag.

Goodwe omvormers worden voornamelijk gebruikt voor residentiële systemen, commerciële systemen en energieopslag systemen, variërend van 1,0 tot 80 kW. opgelost.

AP-Systems

Altenergy Power Systems (APSystems) is opgericht in 2009 in Silicon Valley in de USA. Sindsdien zijn er wereldwijd verschillende vestigingen geopend en heeft men de productie geheel in eigen hand.

APSystems heeft zich intussen ontwikkeld tot de nummer 2 wereldwijd in Micro Inverter leveringen voor zonnepanelen installaties.

Prettig is daarbij dat we hier over bewezen technologie spreken en het stadium van kinderziekten al lang voorbij zijn.

APSystems verovert snel de markt in Europa door de hoge kwaliteit, competitieve prijzen, slimme productporfolio en locale aanwezigheid (service en distributie). Een zonnepaneel systeem met APS laat zich eenvoudig en snel plaatsen. Er komen geen omvormers binnenshuis, dus geen warmte of geluid.

SolarEdge

SolarEdge is wereldmarktleider op het gebied van smart energy technologie.

Door gebruik te maken van eersteklas technische expertise en een constante focus op innovatie, creëert SolarEdge smart energy oplossingen ‘that power our lives’. Met SolarEdge ben je verzekerd van een goede product betrouwbaarheid. Zo worden de producten en componenten grondig getest en geëvalueerd in testcabines voor versnelde veroudering. Daarnaast geeft Solarclarity een zeer goede garantie: 25 jaar op power optimizers en 12 jaar op omvormers, te verlengen naar 20 of 25 jaar.

Power optimizers zijn DC/DC omvormers die worden aangesloten op elk zonnepaneel om er slimme panelen van te maken.

Power optimizers verhogen de energie-output van PV-systemen doordat ze voortdurend het Maximum Power Point (MPP) van elk zonnepaneel afzonderlijk volgen. Dankzij Maximum Power Point Tracking (MPPT) per zonnepaneel is flexibel installatie-ontwerp mogelijk met meerdere oriëntaties, hellingshoeken en paneelsoorten in dezelfde string.

Bovendien bewaken power optimizers de prestaties van elk paneel en communiceren ze de prestatiegegevens naar een monitoring platform voor verbeterd, kosteneffectief onderhoud op paneelniveau.