Selecteer een pagina
16-02-2023

Alles wat u moet weten over panelen

KostenopbouwBij zonnepanelen bestaat de kostenopbouw uit de materialen en arbeid. Voor de materialen moet je denken aan de zonnepanelen, omvormer, power optimizers, onderconstructie waar de zonnepanelen op worden gemonteerd en klein elektrisch materiaal (voor in de meterkast). Dit omvat ongeveer 70% van de totale kosten. De resterende 30% aan kosten gaat op aan arbeid. Bij […]
Twee mannen staan naast zonnepanelen tijdens zonsondergang

Kostenopbouw
Bij zonnepanelen bestaat de kostenopbouw uit de materialen en arbeid. Voor de materialen moet je denken aan de zonnepanelen, omvormer, power optimizers, onderconstructie waar de zonnepanelen op worden gemonteerd en klein elektrisch materiaal (voor in de meterkast). Dit omvat ongeveer 70% van de totale kosten.

De resterende 30% aan kosten gaat op aan arbeid. Bij arbeid moet je denken aan voorrijkosten, arbeidsuren van de monteurs, steiger, ladderlift en ander benodigd gereedschap voor de montage van de zonnepanelen op het dak.

Waarop kan je zonnepanelen vergelijken?
Naast de kosten van zonnepanelen is het belangrijk om op meerdere criteria met elkaar vergelijken. De volgende criteria hieronder beschreven zijn belangrijk om naar te kijken:

Peak Vermogen (Pmax)
Het peak vermogen geeft de maximale vermogen aan die een zonnepaneel onder de standard test condities kan leveren. De standard test condities zijn 1 m/s, 25 graden Celsius en 1.5 luchtmassa. Alle panelen worden vanaf de fabriek onder deze omstandigheden getest. Dit maakt het mogelijk om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Type Cel
De celtype is een ander belangrijk eigenschap van zonnepanelen. Er zijn zonnepanelen met celtype van mono-kristallijn, poly-kristallijn of dunne film. Mono-kristallijn cellen zijn van betere kwaliteit en leveren meer energie op. Tot niet zo lang geleden waren deze celtypes veel duurder dan de poly-kristallijn en de dunne film. De laatste jaren is dit nadeel weggewerkt en zijn monio-kristallijn zonnepanelen de norm in Nederland. In Nederland, geldt dat bij (bijna) alle residentieel geïnstalleerde zonnepanelen mono-kristallijn celtype wordt gebruikt.

Afmetingen
De afmetingen van zonnepanelen bepalen voor een belangrijk gedeelte hoeveel panelen op een dak passen. Verreweg de meeste zonnepanelen hebben altijd een langere deel en een korte deel. De korte zijde is ongeveer 1m en kan variëren tot 1,10m. De lange zijde kan variëren van 1,6m tot 2,15m. In het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak van een zonnepaneel des te meer vermogen er geproduceerd kan worden per paneel; dit betekent dan wel dat er minder panelen op het dak geplaatst kunnen worden. Daarom is het van belang om te kijken naar het totaal aantal Wp dat geïnstalleerd worden.

Duizelt het een beetje?

We helpen graag 🙂

We snappen dat het je op een gegeven moment ook duizelt. Tientallen merken zonnepanelen, 100 prijzen en 1000 aanbieders. Het is niet makkelijk, maar we helpen je graag!

Meer artikelen