Praktische info Zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je je eigen energieleverancier. Je bent duurzaam bezig en je verdient de investering snel terug. Wie wil dat nu niet? De kwaliteit van zonnepanelen is de laatste jaren sterk verbeterd. Dit is dus een goede tijd om te investeren.

Op deze pagina lees je praktische informatie en terminologie die je nodig hebt om een keus te maken.

Kostenopbouw

Bij zonnepanelen bestaat de kostenopbouw uit de materialen en arbeid. Voor de materialen moet je denken aan de zonnepanelen, omvormer, power optimizers, onderconstructie waar de zonnepanelen op worden gemonteerd en klein elektrisch materiaal (voor in de meterkast). Dit omvat ongeveer 70% van de totale kosten.

De resterende 30% aan kosten gaat op aan arbeid. Bij arbeid moet je denken aan voorrijkosten, arbeidsuren van de monteurs, steiger, ladderlift en ander benodigd gereedschap voor de montage van de zonnepanelen op het dak.

Waarop kan je zonnepanelen vergelijken?

Naast de kosten van zonnepanelen is het belangrijk om op meerdere criteria met elkaar vergelijken. De volgende criteria hieronder beschreven zijn belangrijk om naar te kijken: 

Peak Vermogen (Pmax)

Het peak vermogen geeft de maximale vermogen aan die een zonnepaneel onder de standard test condities kan leveren. De standard test condities zijn 1 m/s, 25 graden Celsius en 1.5 luchtmassa. Alle panelen worden vanaf de fabriek onder deze omstandigheden getest. Dit maakt het mogelijk om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Type Cel

De celtype is een ander belangrijk eigenschap van zonnepanelen. Er zijn zonnepanelen met celtype van mono-kristallijn, poly-kristallijn of dunne film. Mono-kristallijn cellen zijn van betere kwaliteit en leveren meer energie op. Tot niet zo lang geleden waren deze celtypes veel duurder dan de poly-kristallijn en de dunne film. De laatste jaren is dit nadeel weggewerkt en zijn monio-kristallijn zonnepanelen de norm in Nederland. In Nederland, geldt dat bij (bijna) alle residentieel geïnstalleerde zonnepanelen mono-kristallijn celtype wordt gebruikt.

Afmetingen

De afmetingen van zonnepanelen bepalen voor een belangrijk gedeelte hoeveel panelen op een dak passen. Verreweg de meeste zonnepanelen hebben altijd een langere deel en een korte deel. De korte zijde is ongeveer 1m en kan variëren tot 1,10m. De lange zijde kan variëren van 1,6m tot 2,15m. In het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak van een zonnepaneel des te meer vermogen er geproduceerd kan worden per paneel; dit betekent dan wel dat er minder panelen op het dak geplaatst kunnen worden. Daarom is het van belang om te kijken naar het totaal aantal Wp dat geïnstalleerd worden.

Efficiency of Rendement

Met het rendement van een zonnepaneel wordt de hoeveel zonlicht energie bedoelt dat omgezet wordt in elektrische energie. Het rendement van de meeste zonnepanelen ligt in de buurt van 18-20%. De bekendere merken hebben vaak een betere efficiëntie. Kijk voor de meest accurate weergaven het rendement naar de datasheet van een zonnepaneel.

Tolerantie

In de brochure van de zonnepanelen kunt u de tolerantie van het zonnepaneel terugvinden. Dit staat meestal vermeld onder de kop ‘tolerance’ waarbij er meestal een bandbreedte wordt genoemd. De tolerantie geeft een beeld van de werkelijke capaciteit van de zonnepanelen die u koopt. Een tolerantie van ‘0 tot +3%’ wil zeggen dat de werkelijke capaciteit van het zonnepaneel een afwijking kan hebben van 0 tot +3%. Bij een zonnepaneel met een capaciteit van 350WP heeft deze bij het verlaten van de fabriek namelijk nooit exact een capaciteit van 350 WP. In werkelijkheid ligt de capaciteit tussen 350 en 361WP. (Tolerantie zonnepanelen 0 tot +3%)

Aantal cellen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Meestal zijn in één paneel 60 of 72 zonnecellen samengebracht. Tegenwoohrdig spreekt men ook van 120 of 144 cels zonnepanelen; hierbij is ieder cel in tweeën gedeeld. Daarnaast zijn er ook nog 96-cells zonnepanelen. Het aantal cellen in een zonnepaneel bepaalt de uitgangsspanning van een zonnepaneel; hierdoor kan niet ieder type zonnepaneel op ieder omvormer worden aangesloten. Advies is om naar de datasheets van zowel de omvormers als de zonnepaneel te kijken bij het ontwerpen van zonnepaneel systemen.

Capaciteit per m2

Om types zonnepanelen met elkaar te vergelijken kijken veel mensen bij zonnepanelen naar opbrengst per m² (vierkante meter). Met deze indicator kunnen ook zonnepanelen met verschillende afmetingen met elkaar worden vergeleken

Temp. Coefficient

Het vermogen dat zonnepanelen opwekken, kent een zogenaamde ‘negatieve temperatuurcoëfficiënt´. Dat betekent dat naarmate de zonnepanelen warmer worden, ze steeds minder vermogen kunnen geven.

Voor de meeste kristallijne panelen is de negatieve temperatuurcoëfficiënt zo’n -0,4 % per graad Celsius. Het piekvermogen van een zonnepaneel geeft het vermogen aan in ideale omstandigheden bij een paneeltemperatuur van 25 C. Maar in de volle zon kan een zonnepaneel gemakkelijk 50 graden C worden, en daarmee wordt het vermogen met 0,4 x 25 = 10 % verlaagd. Een systeem dat op een koele zonnige dag 4 kiloWatt produceert, komt daarmee op een zomerse dag niet boven de 3600 Watt uit.

Kleur en framekleur

Bijna alle zonnepanelen zijn blauw of zwart. De kleur van het zonnepaneel wordt bepaald door het type zonnecel. Normaal gesproken zijn de polykristallijn zonnepanelen helderblauw van kleur en hebben ze een onbespoten aluminium frame.

De monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur, en hebben een zwart gespoten frame. Hieronder zijn de type kleuren van ons assortiment te vinden. Met de framekleur wordt de kleur van de rand van de zonnepanelen bedoeld. Vaak is dat aluminium of helemaal zwart. De prijs van volledig zwarte zonnepanelen ligt over het algemeen hoger vergeleken met de prijs van hetzelfde vermogen zonnepaneel met een aluminium frame kleur.

Herkomst

Verreweg de meeste zonnepanelen komen uit China. Een aantal andere herkomstlanden van zonnepanelen zijn Duitsland, Vietnam en Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de herkomst van omvormers. Bekende herkomstlanden hiervan zijn China, Israel en de Verenigde Staten.

Garantie

In hoofdzaak zijn er twee soorten garanties met zonnepanelen gemoeid, vermogensgarantie en fabrieksgarantie. Ieder fabrikant van zonnepanelen vermeld deze informatie in de datasheet.

Fabrieksgarantie
Als je zonnepanelen gaat kopen dan is het standaard dat je hier ook een fabrieksgarantie op krijgt. Als er iets kapot gaat binnen de fabrieksgarantie (defect te verwijten aan de fabrikant), dan worden de panelen meestal gewoon vervangen en krijg je nieuwe. De fabrieksgarantie is er vaak voor 5 jaar tot 25 jaar. Het verschilt per fabrikant en leverancier van zonnepanelen.

Vermogensgarantie
Als we puur kijken naar de panelen is het zo dat als gevolg van degradatie zonnepanelen in opwekvermogen achteruitgaan gedurende de levensfase. Het weer (vooral vocht) en het UV-licht tasten de zonnepanelen aan. Met een vermogensgarantie weet je dat je na bijvoorbeeld 10 jaar nog steeds een opbrengst hebt van 90% van het oorspronkelijke rendement (alle fabrikanten geven zo een garantie). Mochten de panelen na 10 jaar dus minder dan die 90% van het maximum opwekken dan krijg je nieuwe panelen.

Er zijn fabrikanten die ook een garantie geven tot 20 jaar na aankoop van de panelen (in dit geval is de garantie na 10 jaar 90% en na 20 jaar 80% van het maximum). Verder zijn er nieuwe type zonnepanelen, genaamd glas-glas zonnepanelen. De techniek zorgt er voor dat de degradatie aanzienlijk minder is en er dus na 20-25 jaar veel minder verlies in opwekcapaciteit is.

FABRIKANTEN
ZONNEPANELEN

We kunnen begrijpen dat dit erg veel informatie is, gelukkig kunnen wij u hier snel mee verder helpen! 

Druk op de onderstaande knop om contact op te nemen met een van onze specialisten!

Vraag nu vrijblijvend en kosteloos een offerte aan. Wij gaan dan voor u aan de slag.

Heeft u een zonnepaneel kunnen kiezen?

We snappen dat dit erg veel informatie is, als je een keuze hebt kunnen maken. dan nodig wij uw uit om op de linkse knop te drukken om naar de Omvormer pagina te gaan. Wilt u toch meteen met een van onze experts spreken? Dan druk om de rechtste knop 

Longi Solar

LONGi Solar is dé wereldleider op het gebied van zeer efficiënte Longi mono zonnepanelen & zonnecellen. Het bedrijf richt zich al 18 jaar op MONO en is de grootste leverancier van monokristallijn siliciumwafers ter wereld.

LONGi Solar zonnepanelen presteren 3x beter dan IEC normen voorschrijven en zijn daarmee een uitstekende keus voor zowel installateur als eindgebruiker.

Trina Solar

Trina Solar is opgericht in 1997 en is sinds 2006 beursgenoteerd in New York.

Het is daarmee een van de oudste zonnepanelen fabrikanten én het is ook financieel de meest gezonde. Deze Chinese reus heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van maar liefst 5.0 GW. Trina Solar heeft het grootste deel van de productieketen in eigen hand. Van ingot tot wafer en van cel tot zonnepaneel. Het bedrijf heeft ook het volledige kwaliteitstraject in eigen hand. Producten worden in alle stadia van het productieproces uitgebreid getest.

Denim Solar

Kies je voor DENIM, dan kies je voor zekerheid.

DENIM zonnepanelen staan garant voor een lange levensduur, uitstekende garanties en installatiegemak in combinatie met optimale prestaties gedurende de gehele levensduur van het product.

Phono Solar

Phono Solar zonnepanelen zijn niet voor niets de slimste keus voor installateurs!

In 2008 is het bedrijf opgericht door de SUMEC Group Corporation (Global Fortune 500 company) en momenteel heeft het bedrijf een productiecapaciteit van 2GW.

Door het uitvoeren van testen die de IEC normen ruim overschrijven staan de panelen garant voor kwaliteit & betrouwbaarheid. Daarnaast kunnen ze door het elegante design en professionele afwerking mooi worden geïntegreerd in ieder daktype. TIER 1 LEVERANCIER Phono Solar is een serieuze grote fabrikant van zonnepanelen.

LG solar

LG zonnepanelen staan voor excellente kwaliteit en topklasse rendement.

Alle producten van LG voldoen aan de strengste normen voor energieopbrengst en efficiëntie. Dankzij de superieure warmtecoëfficiënt en de toonaangevende efficiëntie vangen LG-panelen meer energie op, wat ten goede komt aan het milieu en de financiën. Daarnaast biedt LG de beste prestatiegarantie van de hele branche voor zijn producten.

De prestatiegarantie weerspiegelt de grote inspanningen door LG op het gebied van kwaliteitsbeheer.

AEG Solar Solutions

AEG Solar Solutions GmbH is de ideale partner voor zowel commerciële als privé eindgebruikers.

Bij alles wat de mensen van AEG® doen streven zij naar de waarde van hun merk AEG®. Door de hoge eisen die er aan het merk AEG® worden gesteld kunnen klanten er zeker van zijn dat de producten van AEG consequent renderen bij duurzame energieoplossingen.

DMEGC

DMEGC Solar Energy is een relatief jong onderdeel van DMEGC Magnetics en is in korte tijd met de fabricage van zonnecellen en -panelen en een begrip geworden in de wereld van de zonne-energie.

Door voortdurende innovatie en een consistente focus op kwaliteit en duurzaamheid worden de producten van DMEGC Solar door installateurs en gebruikers steeds meer op waarde geschat.

Viridian Solar

Viridian Solar is een Britse producent van kwalitatief en esthetisch hoogwaardige zonnepanelen voor volledige dakintegratie in hellende daken tussen de 20° en 60°.

Een toonaangevend product van Viridian Solar is ClearlineFusion, een beproefd systeem voor dakintegratie van solar PV. ClearlineFusion is uitvoerig getest in pannen- en leien daken, maar kan ook als volledige dakoplossing toegepast worden. Het beschikt als enige BIPV systeem over alle Europese brandveiligheidcertificaten. ClearlineFusion vormt de eerste waterbarrière en aan de achterzijde van dit systeem blijft het dus volledig droog.

Volledige dakintegratie
Viridian Solar indak zonnepanelen zijn zonnepanelen voor volledige dakintegratie en dus is het niet nodig andere dakbedekking toe te passen ter plaatse van de betreffende zonnepanelen. De panelen zijn strak in de daklijn gelegen, dus geen ophoping van vuil en bladresten.